duit RM3000 ilang??? OMG..

Assalamualaikum...
hye readers... ermmm lame gile seyh x update blog..
yuyu bz sgt smpi  x smpt nk update.. 
tp yuyu ade berita gempak nie.. gempak x gempak sgtlah... hahaha..
and sekaligus nk share kt korang supaya korang berhati2..

mcm ni.. mse raye kedua yuyu dikejutkan dgn satu berita..
nk tau berita ape?? mak yuyu ckp yg akak sedara yuyu kne pukau n abis sume duit die ngn tunang die kne amik.
korang fhm x yuyu ckp??

mksudnya mcm ni tau..
mse raye pertama tu akak sedara yuyu nk pegi beraye ngn tunang die.. tp malangnya sandle die putus..
so.. die pegi lah giant plentong tok beli sandle baru..
sesape yg dok jb u all tau lah giant plentong tu kat mane kan..
bile dh beli tu tros lah nk balik kan.. tp mase kat parking tu.. tbe2 ade satu amoii ni tau..
die dtg kat akak sdara yuyu nie.. amoi tu bg kertas sruh bukak kertas tu.. 
akak yuyu tny lah kertas ape tu.. amoii tu ckp u bukak dulu.. akak sedara yuyu x nak tau..
pas ue kan amooi tu tros pegang tunang die tau.. yg peliknya tunang die tros ikut je amooi tu ckp ape..
akak sedara yuyu tu tarik lah tunang die kan sruh msuk dlm kete tp tunang die wat bodoh je.. pas ue amooi tu pon pegang akak sedara yuyu gak.. akak sedara yuyu pon pegi bukak kertas tu.. pas ue akak sedara yuyu ngn tunang die dh x ingt pape.. diowg ingt tau ape yg diowg buat tp kan mcm x sedar tau.. ikut je amooi tu sruh ape.. smpailah kat bank kuarkan duit.. mslhnya tunang akak sedara yuyu ni yang kuarkan duit kat bank.. RM3000 die kuarkan. Pasue amooi ckp ngn tunang akak sedara yuyu x blh kuarkan abis ke duit tu.. lau u x tau i blh tlg kuarkan smpai abis.. pas ue tunang akk sedra yuyu tu x bg.. die ckp kuarkan RM3000 je..
tros die bg kat amoi tu.. yg akak sedara yuyu ni plak pegi bagi duit yg die bwk RM300 tu kat amoii tu.. 
pas ue amoii tu tros blaahh.. yang akak sedara ngn tunang die ni biarkan je.. tros masuk dlm kete..
masalahnye dua jam dalam kete pusing2 jb x tau pegi mane.. diowg x sedar pape ..akak sedara yuyu ni nak pegi pandan.. tp nk sampai pandan tu makan mase 2 jam.. pelik kan.. amooi tu pukau akak sedara ngn tunang die smpi x ingt ppe..dh 2 jam bru diwg smpai kat pandan.. tp yg si tunang akak sdra die x sedar2 ag..
die mcm org tgh bingung tau.. sadar je tros die ckp nape aku bg duit kat ammoii tu?? yg akak sedara pon sme.. abis duit yang diorg kumpul tok kahwin abis.. cian tau.. 
tapi kan!! kornag nk tau x..
YUYU PON KENE MCM TU...
tp yuyu x smpat die pukau..
mase yuyu kene tu pon kat giant plentong gak..
mase tu arie jumaat.. yuyu teman mak yuyu gi keje.. tggu die skalu siap keje.. pas ue yuyu gi putri wangsa amek ana sedara yuyu ngn aryan.. pas ue mak yuyu ajak gi giant sbb nk beli beg...
dah nk balik tu.. tbe2 ade sorang laki cina ni dtg kat yuyu.. cina tu bg kertas kat yuyu die sruh bukak jgk.. 
die ckp kalau u bukak u cpt hadiah.. die terangkan lah kat kerts yng die pegang tu... kat kertas tu ade byk bulat2 tau.. ade wrne putih, merah, kuning, biru n ape nth lagi x ingt..
die ckp u bukak kertas ni n tgok dpt wrne ape.. contohlah kalau dpt wrne merah dpt vaucher RM50.. u blh tebus kat mne2.. jusco tebrau blh.. jusco permas blh.. kalau dpt wrne lain.. lain plak hadianya.. 
yuyu tny die bukak bnde ni kne byr x?? die ckp x.. pas ue mak yuyu tros ckp x pyh msti die tipu.. 
ckp xbyr2.. tp nnt kalau dah bukak kne byr.. yuyu nk bukak tp x  blh tau.. susah nk bukak.. pas ue..
yuyu ckp ngn die u bukak lah.. i susahlah nkk bukak..
die ckp i x blh bukak.. sbb bos i tgok dr jauh.. mse tu yuyu pon dh pelik.. mak yuyu tros x bg.. mak yuyu sruh msuk kete. yuyu pon masuk lah kete.. mungkin Allah nk selamatkan yuyu.. nasib baik yuyu dgr ckp mak yuyu.. kalau x msti yuyu pon kne skali sbb cre amoii ngn laki cina tu same tau.. sebijik gile..
sbb ape tau mak yuyu x bg.. sbb mak yuyu pon pnh kne mcm tu dlu mse kat tiram..
tp mak yuyu ilang brg kemas.. mak yuyu kuar dr kedai emas.. ade org indon dtg kat die pas ue salam die.. tros mak yuyu x ingt ppe.. and mak yuyu bg sume brg kemas die kt indon tu.. smpi umah bru sedar yang brg kemas die x ade.. ermmm cobaan sgt2 bg kluarga yuyu..

so.. korang.. yuyu drpkan sgt berhati2 lah n jgn sesekali percaya ngn org yg tbe2 tgur korng ke tny ppe.  jgn layan.. tok kebaikan korang.. sbb org sekarang ni x blh dipercayai.. Allah nk bg hikmah kat keluarga yuyu...
so.. amek lah trgaedi ni sbg pengajaran utk kite sume k.. 
oklah.. penat menaip.. anyway.. selamat arie raye... muawhx!!!!

p/s: berhati2 bile nk menolong org atau ditegur org.... and.. jgn lupe tinggalkan komen korang skali k..



3 ulasan:

my short name is zaty berkata...

eish..gile kentang la org2 zman skrg...
aku pun baru je menjengah ke giant..tpi bukan plentong la..kat tamp0i~

yuliyana anak wahit berkata...

x kisah lah kat mne2.. just be carefull k..

finah sungaji berkata...

ok yuyu...fina akan berhati2 bile dh berada di JB ni...huhuhu...takut gak dgr citer ni yg dh berlaku depan mata kt akak sedara yuyu tu n family yuyu...
thanks a lot 4 sharing about your story....:)

Copyright 2013 © ♥Yuliana Wahit♥. Designed by Ayu Barbydol