PART 1 : Solemnization

Assalamualaikum

Bismillahirrahmanirrahim.. Segala puji bagi Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Alhamdulillah, akhirnya dapat jugak yuyu update entry khas dan share pada u all semua tentang detik-detik dan saat manis yuyu waktu majlis pernikahan. Mungkin ada yang tertunggu-tunggu untuk yuyu update entry ni kan.. Huuu. jadi, yuyu tunaikan malam ni.


Nak dijadikan cerita, alhamdulillah dah 2 bulan lebih bergelar seorang isteri kepada suami saya. Hihi.. Sangat seronok sebab bila keluar pergi jumpa kawan-kawan dan sedara-mara. Semua panggil Puan Yuyu. Wahhh.. "puan" giteuww.. Kelasss kau jah! :) Mungkin pembaca blog yuyu semua dah tahu yang yuyu ni memang suka men-DIY. Jadi, yuyu decide full dress untuk majlis nikah nanti yuyu nak DIY sendiri. Hurmm best3..

So, mulalah kerja menyelak majalah sana, selak majalah sini.. Google sana, google sini nak cari design baju apa yang tengah trend-in dan yang berkenan dihati. Dan of course menampakkan kesopanan dan kesusilaan.. Honestly, lebih kurang setahun jugak yuyu planning untuk design baju nikah ni. Maklumlah, nafsu wanita. nampak design ni cantik, nak yang ni.. nampak design tu pulak cantik.. nak yang tu pulak.. Sobs3.. Ngeh..ngeh..

Full Dress Nikah yang designer nya adalah yuyu sendiri..
Boleh tengok full entry dekat SINI dan SINI..

Ni lah full dress nikah yuyu. Abaikan muka si pengantin tu. Dalam hati dah bercampur baur. Nervous!!

Back to the stories, diatas persetujuan kedua-dua belah family mertua dan family yuyu. Majlis Pernikahan dibuat pada waktu pagi. Lebih kurang jam 10 pagi macam tu lah. Lokasi adalah di Masjid Jamek Pasir Gudang. Ikut kehendak hati ni, nak nikah lepas isyak tapi, mak yuyu tak bagi sebab orang semua sibuk nak rewang-merewang.. Tok kadi pon tak free kalau buat malam. Tapi, tak pelah.. Nikah malam ke, siang ke, sebelum subuh ke, yang penting semuanya berjalan dengan lancar. Aminn... :)


Make Up by NR Bridal
Videographer by Photophysic Production

Waktu ni, rombongan yuyu baru sampai ke masjid. Rombongan lelaki dah sampai dulu dah. Hihi.. lambat sikit je. Turun je dari kereta, perasaan yuyu dah tak menentu. jadi, nak sembunyikan perasaan tu, cuba buat muka se-cool yang boleh.. senyum tak perlu kata apa-apa.. tapi, mata tercari-cari dimana bakal suamiku. Ihik!!

....................................................................................................

Waktu ni, tok imam tengah bacakan khutbah dan ayat suci al-quran sebelum memulakan majlis. Lama jugak tunggu tok imam tu habis. Naik bersemut kaki yuyu. Dah lah tak boleh duduk lama-lama. Tak boleh gerak-gerak pulak tu. Actually, waktu ni ada sepasangan pengantin jugak yang nikah saing dengan waktu nikah yuyu. Jadi, tok imam tu sekalikan je majlis nikah nya. 

Eh, Entah faham ke tidak si suami ni dok dengarkan tok imam tu baca apa. Harap-harap faham ye sayang. 



Dan akhirnya.........


 Akad nikah berlangsung. Yuyu dinikahkan oleh tok kadi yang berwakil walikan ayah yuyu.
:)


Tik tok..tik tok.. a few minutes will be a wifey. 


Alhamdulillah..

We are Married! 

"Ya Alllah, engkau telah satukan kami dalam ikatan mu yang sah. Bimbinglah kami supaya menjadi hambamu yang lebih bertaqwa.."




I Love this Moment!!

Lepas akad nikah, tok imam suruh pengantin lelaki membaca lafaz-lafaz takliq pada isteri. Bila dengar setiap perkataan yang dilafazkan oleh suami.  Sedih sangat waktu ni., sebab sekarang tanggungjawab yuyu dah beralih kepada suami. Syurga seorang isteri di bawah telapak kaki suami.. 


"Ya Allah, kau bimbing lah suamiku ke jalan yang kau redhai. Supaya dia dapat membimbingku dan juga anak-anak ku menuju jalan syurgamu"





Masa untuk sign borang persetujuan akad nikah.. 




Waktu ni adalah part yang paling sebak dalam hidup yuyu. Waktu suami dah lepas akad nikah. Yuyu dah perasan yang riak wajah ayah yuyu dah lain. Yuyu yakin yang dalam hati dia menangis. :( Macam-macam ayah yuyu pesan kat yuyu. sampai dia sendiri pon teresak-esak. Ya Allah, hanya tuhan je yang tahu perasaan yuyu waktu ni. 

Dear parents,
Thanks for all the things.. 
Thanks for everything..
:(


.....................................................................................................................


Our Ring.. Our Love.. Our Promise.. 
Until Jannah!!!




"Halal Itu Indah"




To my dear Husband,
I'm not your perfect couple,
But I'll promise to be the best WIFE for you..

Love is Marriage..
Marriage is Life.
Life is you & me..

Thanks for being my part, my friends, my love, my husband 
and to be father for our future children...

I love u sayang!!!





To be continued....................



19 ulasan:

Baiyah berkata...

Alhamdulillah..tahniah puan Yuyu..^_^
Selamat bercinta hingga ke syurga:)

eimah siti berkata...

nice...tgk entry org kawen, trus rasa tak sabar nak kawen...hehhe

Arfahani Arsad berkata...

hebatnya DIY bju nikah sndiri, thumbs up!

sarahhernyzar berkata...

yuyu cantik.. sweet. omey angat.. suke tgk yuyu pakai inner silang..

NinaAz berkata...

Yup. Halal itu indah ♥
Bte. Cantik bunga tangan. Meriah

Atiqah sa'ahiry berkata...

sweetnya//cantik shawl//diy shawl sendiri ke? berapa meter? guna kain chiffon ek..

Izzah Azizah berkata...

Tahniah walaupun dah dua bulan berlalu.
Baju and bunga Yuyu cantik sangat ! love it <3
Semoga Berkekalan sehingga anak cucu and mendapat keberkatan dariNya :)

✿AINAA ROSEBERRY✿ berkata...

serius ena jatuh hati dengan baju nikah akk tu.... sgt2 cantik kak... nanti boleh la tempah bju pengantin kat akk.. hehehe...

apapun, tahniah ye kak, ena seronok tengok org yg dah kahwin ni.. bhgia je rasa... huuuu

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum yuyu sayang. alhamdullilah update pun entri. heeee nice sayang. i love your effort. both of you cute sangat! hehehehe

Cik Pipie berkata...

Taniah . Wah gambar cntek ... Suke2 !!

Miss Sue berkata...

tahniah kak.. walaupun dah dua bulan kawin tp mcm baru jek..heheheh

E'in berkata...

tahniah!! selamat pengantin baru... :)

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ berkata...

tahniah dear.. so sweet

ammelia yusoff berkata...

tahniah!!!! omey omey dan sweet nye majlis ni :)

silentnessoul berkata...

alhamdulillah.. sekarang bergelar PUAN yuyu ... tahniah yuyu :) doakan ina plak yer ...

Batu Adventure berkata...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

antibiotic berkata...

wahh..best lew Pn Yuyu..moga jd isteri yg baik n solehah..btw..blog awk cntik lew...sya suka..moga blog nie akn maju di masa hadapan.. :)

Atie berkata...

muke tu... hahahaa... cuak sangat tu...

Sya Mimie berkata...

sungguh nervous rupa yuyu.. :)
Ya Allah.. sebaknya rasa kalau 1hari nanti diri ni pun akan rasai pengalaman macam ni..

Copyright 2013 © ♥Yuliana Wahit♥. Designed by Ayu Barbydol