DIY Veil Nikah

Assalamualaikum.. 

Hari tu, yuyu ada buat teaser tentang project DIY yang yuyu nak buat tuh.. hehehe.. suka sangat buat orang berteka-teki.. dan majoriti yang jawab teka-teki tuh salah.. :p oklah.. yuyu pon tak nak intro panjang sangat kot.. sebenarnya yuyu tengah dalam proses diy veil untuk nikah.. berani mati kot buat sendiri.. kalau tak jadi macam mana?? it's ok.. yuyu just pegang kata-kata ni.. "belum cuba belum tahu".. so, yuyu niatkan dan cuba jugak untuk buat sendiri.. nak tengok seberapa kreatifnya tangan ni.. walaupun tahu tangan ni tak kreatif dan keras!! hehe..

Pada mulanya, yuyu nak tempah je dekat orang untuk buatkan set hijab untuk nikah.. sebab pikirkan kekangan masa yang tak teratur. Tapi, yuyu tengok semuanya mahal.. dan yuyu takut kalau orang yang buat tu tak ikut 100% apa yang yuyu nak.. so, decide lah untuk buat sendiri.. lagi puas hati bila tangan sendiri.. :) kalau kos mahal pon sebab diri sendiri yang buat.. sape nak marah?? hehehe..So, mulalah kehulur-hilir mencari kain dan juga barang-barang yang diperlukan..


Yuyu lebih suka veil materialnya dari kain chiffon daripada kain net.. Sangat cantiks!! dan flowy yang sangat lembut.. Oh!! i love flowy more.. :) Yuyu beli kain ni harganya RM5.00 semeter.. tapi yuyu beli dalam 2 meter gitu sebab takut in case tak jadi.. so, boleh guna kain lagi satu.. Kain lace pulak yuyu dapat cari yang.. allhamdulillah agak murah jugak.. sebab dah banyak tempat sangat yuyu carik dan satu je yuyu berkenan yang ni.. Harganya RM45.00 semeter. Murah tak?? kira ok lah.. Pernah yuyu survey lace dekat Gulatis dan Jakel.. Hurmmm.. harganya paling murah RM100 keatas.. For me, sangat membazir sebab yang nak digunakan hanya lah sikit. Survay pulak kat Nagoya dengan Kamdar.. Ishhh.. tak ada yang berkenan.. semuanya tak cantik.. Hahaaii.. Then, manik-manik pearl pulak.. yuyu beli tiga saiz... 8mm, 6mm dan 4mm.. yang size 8mm tu yuyu beli 50gram, 6mm 20gram dan 4mm 20gram jugak.. harga manik semuanya RM19.00.. sesiapa yang nak beli manik2 pearl disuggestkan utk beli secara timbang.. jangan beli yang paket.. macam ada rugi sikit.. hehehe.. so, total kos buat veil semuanya ni RM69.00 :) murahkan..

baru letak jarum banyak-banyak supaya bila nak jahit tak delah gerak sini gerak sana..

So many of pearl!!! love it!!

kain lace yang sangat cantik.. fall in love with this..

mulalah sesi menjahit lace dan pearl.. actually, memerlukan kesabaran dan ketelitian yang sangat penting.. nak hasilkan sesuatu yang cantik mesti perlu sabar kan?? hehehe..

dan hasilnya.. jeng jeng jeng..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Tarrraaaaaaa!!!!!




What do you think?? ok tak?? hehehe.. ok kan.. ok kan.. hasinya seperti yang apa yang diinginkan.. Alhamdulillah.. give me more clap!!! sangat puas hati.. hasil titik peluh sendiri.. tapi, yuyu rasa, perlu ditouch up sikit lagi, maybe add more pearl to veil sbb nampak ada kosong sikit kan.. hurrmmm.. :) apepon.. SMILE!!! wink..wink..

Nanti yuyu post full view veil ni tau..nak carik mangsa untuk pakai veil ni.. dan insyaallah, kalau ada masa yuyu cuba untuk buat tutorial diy veil ni ok.. :) eh eh, cantik tak veil ni?? komen sikit boleh... TQ..

p/s: itu pasal lah yuyu dah berhari-hari tak update blog.. busy sangat lah katakan.. 

18 ulasan:

Cik Zaniff berkata...

cantik..sgt kreatif la yuyu..tingin nak buat jugak..

Boo berkata...

Assalamualaikum yuyu!
rindu dah 2 hari yuyu tak online kan? mak aihh dasyat ni! awesome gila buat veil sendiri! bravo yuyu! sheila pun suka flowwy camni tapi tulah, dah terbeli net veil! ahahaha apapepun dah selamat nikah. hihiks :)

eyza fye berkata...

aku kawen bln 5 nnty ko buatkan k.. muahahah

MRS Rongoks berkata...

cantiknye !
rajin tau jahit .hikhik

B.u.n.g.a.O.r.k.i.d.z berkata...

waaaaa sangat cantik kalah koleksi yg ade kt butik andaman.. :)
same ngn sy buat sendiri veil gune kain chiffon tp xde lah vogue mcm yuyu punye just taburan manik bentuk munge2 jerk :D

boni kacak berkata...

wah..dah boleh buat bisnes dah ni yuyu..keep it up!!

Neu SlimDiet berkata...

kreatif jg ya, saya bab ni kena serah kat tauke menjahit :)

ikaa berkata...

perhhh lawanya yuyu..untunglaa pndai kan..xpe nk upah owg len dh

E'in berkata...

bestnye dh nak kawen....

Miss Zahirah berkata...

wow! cantiknyerrr!

Tanpa Nama berkata...

boleh tau tak beli manik timbang kat mana ye....

syuhadah berkata...

Wahhh sgt2 like....google2 ni yg sy idamkn...nk pkai utk nikah..sy dh bli kain chiffon ngn lace..tu dh jhit...cme mslhnye xpndai jhit mnik pearl tu...nk sebijik mcm yg awk wat...bleh upah jhit kt awk x?...

Iqlima Azmi berkata...

cantik lagi, ;)

ct cucubi berkata...

rajinnyer~~~

Tanpa Nama berkata...

Hai yuyu..cantik veil tu...

mcamana yg jahit tepi?jahit sendiri..?nak try bt ni..

Tanpa Nama berkata...

Hai yuyu..cantik veil tu...

mcamana yg jahit tepi?jahit sendiri..?nak try bt ni..

Iqlima Azmi berkata...

cantiknya!

ummu yusra berkata...

Assalamualaikum,

ini untuk di sewakan tak? :D

Copyright 2013 © ♥Yuliana Wahit♥. Designed by Ayu Barbydol