Tutorial Felt Hand Bouquet

Assalamualaikum...
Diatas permintaan ramai blogger yang mintak yuyu buat 
tutorial hand bouquet..
jadi, yuyu gagahkan jugak untuk buat entry khas untuk sesiapa yang ingin
membuat sendiri HB for your wedding, engagement n soleminazation..
.
.
.
.
.
Jadi, korang jangan borink plak dengan entry yang panjang x berapa panjang ni..
buat masa skang ni.. yuyu mampu buat tutorial untuk felt HB dulu..
kalau yuyu ade masa lapang yuyu buat tutorial tok fabric HB plak k..
.
.
.
.
.
.
.
1) Kita perlukan kain felt




2) potong kain felt menjadi 2 saiz yang berbeza.. 



3) ada 2 cara untuk potong felt..

CARA 1
boleh potong felt ni menjadi sekeping2..
saiz besar (lebar) 1cm , (panjang) 6.3cm
saiz kecik (lebar) 1cm , (panjang) 5.3cm
(ini ukuran yuyu.. kalau korang nk gune ukuran sendiri pon boleh.. terpulang pd u all)



CARA 2
ini cara yang yuyu guna.. sebab senang x yah sambung2 felt tu.. ni terus jahit je..
saiz sama je ngn saiz yang cara 1 tu..
cuma potong tu nnt jangan sampai habis.. tinggalkan skit je kt belah hujung tu..



4) mcm kt bawah ni.. lipat dua felt tu and then korang gunting belah bawah pasue tinggalkan skit bahagian ujung k..



5) pasue, jahit jelujur di bahagian yang sy tunjuk kt bawah ni..



6) lepas siap, korang tarik saja benaang tu smpi die jadi mcm kt bwh ni k.. 
pasue, matikan benang tu..



7) buat perkara yang sama seperti diatas untuk felt lagi satu yang telah dipotong..


and then, akan jadi mcm ni...



8) ambil dawai dan juga smarties button and then, masukkan je dawai tu kt lubang button.. lepas tu bengkokkan button tu supaya senang untuk dimasukkan dkt felt..




9) masukkan satu persatu felt yang telah dijahit td.. lepas tu, dawai yang lbih tu kite bengkok kan supaya kain felt tu x jatuh kebawah (sbg penahan)









10) ok.... dah siap!!! so, buat lah bunga felt yang lain plak... and rupa felt bile dh jadi HB boleh tgk kt entry yuyu yang sebelum ni k..



*(harap-harap tutorial ni dpt membantu sume and x bosan lah ye baca entry yang panjang ni.. huhuhu.. selamat mencuba....)

3 ulasan:

shahsyaz berkata...

cantik dan comel, hand made sendiri, boleh guna pakai neh

Boo berkata...

kak, thanks for the tutorial. saya dah berkahwin. cuma mampu buat sendiri hb fabric saja. i follow u! salam perkenalan :)

hana juliza berkata...

nk tanya, brpa btg bunga untuk buat satu hb?
tq

Copyright 2013 © ♥Yuliana Wahit♥. Designed by Ayu Barbydol