Puding Milo Lapis Oreo

Assalamualaikum W.B.T

Kali ni nak buat entry ala-ala Master Chef pulak.. Boleh??? Heeee.. Yeee.. tau,  dah mungkir janji lama sangat nak share kat korang resepi ni.. Resepi buat Puding Milo Lapis Oreo. Baru hari ni sempat taip entry ni. Maaf.. maaf.. (*_^)

So, apa bahan-bahan yang kita perlukan untuk buat Puding Milo Lapis Oreo ni..


BAHAN-BAHAN :

- Agar-agar
(Ikut sukatan masing-masing nak buat berapa banyak. 2 paket agar-agar pon dah banyak.)
- 3 cawan milo
- 1 tin susu cair
- 2 cawan gula
- Oreo
- Air
(Sukatan yuyu, satu paket agar-agar bersamaan 1 liter air)

CARA MEMBUAT :

1) Masukkan serbuk agar-agar dan masak hingga larut
2) Masukkan gula dan kacau sehingga larut.
3) Kemudian, masukkan pula susu cair dan kacau sehingga mendidih.


4) Asingkan dua cawan agar-agar ke dalam periuk lain. Masukkan milo tadi dan kacau hingga sebati. Pastikan api tidak terlalu besar ya. So, sekarang ada 2 jenis agar-agar yang berbeza.


5) Pastikan kedua-kedua puding tadi sentiasa dikacau dengan api perlahan ya. Supaya tidak membeku.  Kemudian, ambil bekas dan tuangkan puding milo menjadi lapisan yang pertama..


6) Kemudian susukan oreo bila puding milo tadi sudah agak mengeras. Depends on you nak susun macam mana pon oreo tu . Kemudian tuangkan puding susu cair tu menjadi lapisan kedua. 



7) Kemudian, tuangkan lebihan puding milo menjadi lapisan yang ketiga.. Untuk topping, terpulang pada u all nak buat mcmc mana.. nak kosong pon boleh.. sebab ada oreo lebih.. so, yuyu susun oreo tu sebagai topping. hihihi... Simpan dalam peti sejuk.. Then, dah boleh makan!!!


.............................................................................................................
.............................................................................................
...................................................................
............................................
........................
..............
.....

TARAAAAA!!!!


Rupa selepas dipotong!!! Puding Milo Lapis Oreo Versi Yuyu!
So yummmy kan.. Jom makan... 


SELAMAT MENCUBA!!

 Bye..

12 ulasan:

NinaAz berkata...

Menarik sgt rupanyaaaaa... sonang pun sonang. Boleh cuba nih

eimah siti berkata...

nice....memandangkan skrg ni cuti sem, nnt nak try la... ^^

ezyra daniel berkata...

simple je resepi nie ehehe

Iqa berkata...

Nampak menggiurkan.. Yum yum.. Nak try lah.. :)

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum yuyu, sedapnya! nak cuba gak. thanks yanggg share resepi ni (",)

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum yuyu, sedapnya! nak cuba gak. thanks yanggg share resepi ni (",)

Mila Ahmad berkata...

oke memang sedaplah kan tgk gmbar hihihi

Ar Eirza Japar berkata...

nmpak snng & sedap..leh la try nnt..eheheh

Nurul Faiz berkata...

nak try jugak la... nampak sedap :)

Miss Ika berkata...

sedapnye
Ika datang singgah

Jom join giveaway ika,
Like, FOllow , Komen, dan menang
1 lipbalm berbentuk cupcake yg comel jom tgk gambar kalau x percaya. sure jatuh hati :D
http://notamanjaku.blogspot.com

Mas Zull berkata...

assalamualaikum yuyu...sedapnya ...:)

sya mimie berkata...

Sedapnya.. Tunggu blik umh mak la nk buat gini. Resepi pun simple je..

Copyright 2013 © ♥Yuliana Wahit♥. Designed by Ayu Barbydol