Tips: pengunjung selesa dengan blog kita??

Asslaamualaikum!!!! 
Peace!!! ( '_' )

waahhhhh!!!!
 tersangat lah rindu saya sama saya puye blog pink ni dan juga kamu..kamu..dan kamu...
anyway yuyu baru pas makan.. kenyang sgt!!!
nape aku cite psl makan?? x de lah..
x kan nk tros ke topik kan..
mestilah ade breffing... (breeffing??? btol ke?? maksudnya senaman lh..)
alaaa yuyu x taulah nk taip english..  sorry k..
.
.
.
.
.
.
.
haaa.... sekarang baru boleh pergi ke tips yg akan yuyu share kat bloggers sume..
tips ni bergune untuk blogger baru dan juga lama..
so?? apekah die...
ok... yuyu nk share tips tntg mcm mane kita nak buat ngn blog kite supaya pengunjung kita selesa dan x rimas ngn blog kite sume yg cantik tu...
yelah... penat korang cantik2 kan blog..
tapi just sbb 1 or 2 perkara yg kita leka..
tros org close blog kite..
yg paling bahaye.. baik2 die nak follow!!! tup2.. x jadi dah!!
kan dah rugi kan.. ok meh yuyu bagitau skit..
.
.
.
.
.
.
.
1) JANGAN TERLALU BANYAK GUNAKAN WARNA YANG TERANG DALAM POST.

haaa... kenapa?? sebab bayangkan lah.. korang bukak blog tu.. and then entry yang die tulis tu warna oren, kuning, hijau yang terang2 sampai nk terjojol biji mate yg membaca... korang rasa seronok x bace??
kompom x seronok!! yuyu faham korang nk meriahkan lg entry tu.. tapi kene lah warna yang sesuai.. jgn main sembrono jekan.. gunelah warna ungu pekat ke.. coklat ke.. x kisah lah wrna pape.. yg pntg sedap mate memandang.. lagi bagus kalau warna hitam.. TAPI.. kalau cuma 1 atau 2 prkataan yang korang warnakan terang x pe.. mungkin nk mention pape kan...

2) JANGAN GUNAKAN FONT DAN SAIZ YANG KECIK

ini selalu sangat yuyu namapk bile yuyu blogwalking... suke sgt pkai tulisan yang kcik2..  dah lah kecik.. tulisan mcm tulisan dokto2 yang sambung2 tupas ue disengetkan lagi... addoiii!!! nape korang ni.. boleh paham ke ape yg korang tulis tu.. lau yuyu.. x fhm ape yg yuyu tulis lau dh macam tu... sakit mata tu.. cubelah bayangkan.. ditambah lagi dgn yang no 1 dlm entry korang.. perhhh!!! x tau lah yuyu nk ckp.. korang ley fikir sndiri..

3) JANGAN GUNA SHORT FORM ATAU PENUKARAN BAHASA YANG KETARA

yang ni mmg sgt ramai yang suke gune kan.. termasuk yuyu.. tu x kisah sgt lah kan.. yuyu pon paham.. tapi jangan terlalu banyak sgt short form nye syg... dan lagi satu maaflah yuyu ckp.. x suke lau ade yg tulis dlm entry mcm ni.... " taye da mamam.. taye cuke cgt2 kt awk.. taye na agitau niey.. nanak lah!! tamolah!!"  haaa... faham kan skarang.. penting sgt ke buat tulisan mcm tu.. korang wat entry dlm blog nk org bace kan.. so.. pikir utk selesakan pengunjung... bukan utk diri sndiri.. lau lidah mat salleh x pe.. ni lidah melayu jowo.. kang terbelit.. dah sudah... naye!!! (''_'')

4) KALAU BOLEH FOLLOWERS BERADA DIATAS ENTRY
u know what?? followers it's very important for us.. kalau x de followers tu x de maknenye blog kite org bace..
so... banyak yuyu tgok yang ade x de followers lah.. ade yang followers tu letak kat bawah skali... korang.. jangan lah wat cam ni.. kite kan syg sume followers kite.. jadi kite kene hargai mereka... kalau korang nak tau.. kalau korang letak followers kat atas skali.. yuyu yakin insyaallah pengunjung tu akan tros terbuka hati tok follow kite... kan best kan.. sama2 kita hargai masing2.. tapi kalau yang tros x show gadget followers.. ermmm x tau lah nk ckp ape...

5) JANGAN KERAP LETAK ANIMATION BERGAMBAR DALAM ENTRY

yang ni lagi gile seyh!!! teros terang ckp yuyu pernah jumpe beberapa blog yang diorang gunakan animations gambar yang banyak sgt dlm entry.. rasenye mcm gambr2 tu lagi byk dr ape yg die tulis... adooii.. mcm mne org nk phm ape yg korang cite... kalau dh mcm tu jadinya.. pelik2... kalau 2 or 3 animations boleh lah.. sbb nk happening kan entry kan.. tp jgnlah byk sgt syg... tu blh jadi kesan yang org x kan walking  kt blog kite lagi tau... kan x best... 


so??? mcm mane?? berguna x tips ni tok blog korang??
harap2 lah berguna ye... ni yuyu bukan nk mention blog sesape k..
umum pd sume blog termasuk blog yuyu.. supaya kite kene berhati2 
bile kite buat sesuatu kt blog kite... 
.
.
.
.
.
.
lagipun yuyu tulis ni berdasarkan pengalaman yuyu blogwalking bloggers2 kita..
bukan yuyu men seramah jerk.. hehehehe..
oklah kite jumpe di entry yang akan datang... 
bye!!! 

Yuyu harap u all like fan page yuyu skali eh.. TQ


2 ulasan:

Onitsuka_hana berkata...

xpasti la blog hana ok ke x..mcm berat tapi xberat kowt

cik yuyu berkata...

mungkin berat disebabkan terlalu banyat penambahan gadget kat sidebar atau kat blog.. so.. lau rae gadget tu x pntg sgt better kurangkan skit..

Copyright 2013 © ♥Yuliana Wahit♥. Designed by Ayu Barbydol