Jangan Share 10 Perkara Ini Di Dalam Facebook!!

Assalamualaikum.. (*_*)

Ada facebook?? Meyh-meyh like fan page yuyu jap.. SayeshukepinkDotCom.. Thank you again kawan-kawan.. Hahaha tak habes-habes mempromote page sendiri! Dah..dah..  kat sini yuyu nak bagitau kalau boleh jangan korang share 10 perkara ni dalam akaun facebook korang tau.. 


  1. Tarikh Lahir. Bahaya kerana berkait dengan kad kredit, penyata bank dan identiti korang.
  2. Nama Ibu. Nama ibu sering digunakan sebagai soalan keselamatan untuk mendapatkan semula kata laluan.
  3. Alamat Rumah. Secara tidak sengaja korang menjemput penceroboh ke rumah korang sebaik saja korang update status 'bercuti!!'
  4. Perjalanan jauh dari rumah. Rumah korang bakal dilawati oleh penceroboh tempatan korang dan tahu tempat tinggal korang.. Contoh: korang update status 10 minit lagi sampai rumah.. then, korang letak sekali lokasi korang waktu tu.. Hmmm.. paham-paham sendirilah yer..
  5. Meninggalkan rumah dalam tempoh yang singkat. Ini jugak mengundang penceroboh ke rumah anda yang sentiasa mencari peluang untuk merompak.
  6. Gambar yang tidak sesuai. Sesiapa sahaja boleh memuat turun gambar korang then, jadikan sebagai pemuas nafsu mereka.. Gambar apa?? tak kan tak paham kot..
  7. Pengakuan atau kekecewaan. Contoh: korang kecewa atau pon korang sakit hati dengan bos atau sesiapa sahaja.. Boleh jadi korang bakal-bakal penganggur dimasa hadapan sebab satu dunia tahu.. Hehehe..
  8. Nombor Telefon. Mengundang gangguan dari jurujual(telemarketers), stalkers dan juga rakan kepada rakan korang yang korang tak kenal..
  9. Mengira saat-saat percutian. Lebih baik kalau korang update status bila korang dah balik dari bercuti..
  10. Gambar didalam rumah. Ini juga mengundang kepada perompakan dan juga bahaya.
Cukup 10?? haaa cukup..cukup.. so, sesiapa yang ada share maklumat kat atas tu.. Baik korang setting balik.. Letak alamat tipu ke.. atau pon delete je.. Sediakan payung sebelum hujan ye sayang-sayang semua.. 

Thank you dor reading this entry.. Sharing is Caring!!


8 ulasan:

Michelle Hopell berkata...

michelle just share tarikh lahir je dari senarai 10 tu .. tp tahun lahir tu michelle private kan, hehe~
nice sharing :)

Raimi Syazwan ♌¹³ berkata...

Info yang bagus..
Harap boleh diperbanyakan
~ ♌¹³ Pseudosupra | Raimi Syazwan

babycomel berkata...

my fb zero, kosong kosong ooo =)

Nick Nashram berkata...

orang zaman skng ni suka sangat tunjuk check in diorang kat fb..baik beringat dari menyesal nanti..

Fienazzuki berkata...

thank you!

Boo berkata...

Assalamualaikum yuyu!
good info!
hehehehe

Fieza Ghulam berkata...

sy just share trikh lahir je..huhu

new entry:
http://sayadalahaku.blogspot.com/2012/09/picsart-yg-awesome.html

AmyZana berkata...

bukan semua bende boleh di share kan dekat facebook kan? :/

Copyright 2013 © ♥Yuliana Wahit♥. Designed by Ayu Barbydol