Print Screen penuh pada Website/Blog

Assalamualaikum..

Straight to the point je lah kan.. Selalunya yuyu update ada mukaddimah panjang-panjang. Tapi, disebabkan entry ni akan lebih kepada gambar. Jadi kurangkan membebel.. Ok.. Selalunya korang print screen blog/website fokus pada sesuatu gambar saja kan.. Now, yuyu akan ajar mcm mana nk print screen penuh satu website.. macam kat bawah ni.. So, enjoy this tuto.. opppss.. fokus pada anak panah yang yuyu letak k..




Step 1) Korang kena download software ni dulu.. klik SINI

Step 2) Scroll ke bawah sampai jumpa perkataan download. Korang pilih lah korang guna web apa.. Yuyu guna Mozila. So, yuyu ajar yang mozila punya..





Step 3) The, akan kuar mcm kat bawah ni.. Tunggu beberapa minit akan kuar pop-up save file.. Klik saja save file.

























Step 4) Bila dah abis donwload. Korang tekan install.. Then, korang close Mozila Firefox dlu, pasue bukak balik.. Dia akan automatik ada kat toolbar atas.. mcm dlm gambar bawah ni..






Step 5) Dah?? ok, then, korang bukak website or blog yang nak di print screen. Bila dah loading abis blog. Korang klik saja kat ikon S tu.. Tunggu sekejap.. Dia akan automatik capture dan akan kuar page mcm kt bwah ni.. Kalau korang ada nak edit apa-apa.. Boleh edit. Kalau takde.. Terus klik save..




























pastikan klik kat anak panah yuyu letak tu keyh.. and korang save lah kt folder mana2 yang korang nak.. Then, SIAP!!! Senang kan??So, lepas ni dah tak payah susah-susah lagi untuk print screen penuh.. Yeaaaayy!!! Give me Clapp!!!


 Note: Untuk yang guna Internet Explorer & Google Chrome, Step2 nya sama je ngan mozila.. Just follow the rolls.. Hehehehe.. And, yuyu benarkan untuk copy this tutorial dengan syarat credit nama yuyu.. Okeyh sayang!!

Terima Kasih sudi baca dengan prihatin.. (^_^) Kalau dah jadi, bagitahu yuyu tau.. Kalau tak jadi pon bagitahu.. ngee...

Love,
YULIANA WAHIT

10 ulasan:

Lyaa Suriany berkata...

thnks for tuto akk.

Ardini Humaira berkata...

wow.. boleh cuba nih :D

phreak-id berkata...

Nice. Tak pernah tahu ada software ni. Selama ni dok printscreen, scroll down, printscreen lg pastu copy paste kt "paint" and sambungkan. Lawak giler.. Thanks for the info.. Hahahaha


Terbaru >Dinosaurs Live @ Pusat Sains Negara >#1 Wordless Wednesday - 3 Flying Shaolin >Galaxy Tab Vs Ipad Vs Kouziro FT103 21.5" Tablet?

Errah berkata...

thanks dear..boleh cuba ni nanti

Boni Kacak berkata...

wah.. printscreen penuh.. ni bagus ni

Maisarah Azmi berkata...

menarik..thanks share

Fauzi Ramadhan berkata...

Thank dear..
ini yang saya cari selama ini..

Yumida berkata...

nice sharing sis..be4 ni guna print screen stgh bdn blog je ...ooo bgs software nih..

btw..ske kotak komen sis jenis pop up window ni...lbh mesra pengguna..cepat loading

mrs kayrul berkata...

tercari-cari gak sebelum nie..thanks ye yuyu share untuk ilmu yang sangat berguna nie....lepas nie boleh cuba

yana yani berkata...

wah bgus tips nih

Copyright 2013 © ♥Yuliana Wahit♥. Designed by Ayu Barbydol